SilverFast 8 SE Plus starting error

All the problems with Plustek film scanners

Funimag
Visitor
Posts: 1
Joined: Sat Jul 06, 2013 5:47 pm
Scanner: Plustek 8100
SilverFast Product: SE Plus

SilverFast 8 SE Plus starting error

Postby Funimag » Sat Jul 06, 2013 6:12 pm

I just bought a Plustek 8100 OpticFilm scanner which comes with SilverFast 8 SE Plus.
I installed all on my PC with Windows 8 64bits.
I followed the install procedures... it never asked me if i wanted 32 or 64 versions.

After installation and registration I did some scans... Plustek 8100 worked fine alone with QuickScan.
And it worked fine with SilverFast 8 SE Plus for some few scans.

Then during a scan with SilverFast 8 SE Plus, SilverFast crashed.

I try to restart... but when I started again Silverfast there was a pop up (in French):

Image

In english it is some thing like "SilverFast8 - Error / There was an starting error of your scanner. Be sure your drivers are correctly installed...."

I reinstalled several times. I tried to install 64 bits version, then 32 bits versions... This pop up is still there.
I cannot start SilverFast anymore!

Please can you help me? How to remove this error pop-up ?

Can I use Plustek 8100 64 bits driver with Silverfast 64bits?
How to force 64 bits version?

What is the real procedure to install Plustek 8100 and SilverFast in my environment?

Thank you for your help

Funimag

User avatar
LSI_Ketelhohn
LSI Staff
LSI Staff
Posts: 4283
Joined: Wed May 28, 2008 11:19 am
Scanner: all
Location: Kiel, Germany
Contact:

Re: SilverFast 8 SE Plus starting error

Postby LSI_Ketelhohn » Mon Jul 15, 2013 4:09 pm

Dear Funimag,

Please try deactivating the Quickscan utility.
On some systems it sporadicly disturbs the connection to the scanner.

Also make sure you got the latest drivers installed.

kind regards,
Arne Ketelhohn.

Goldi
Visitor
Posts: 1
Joined: Thu Mar 09, 2017 4:40 pm
Scanner: Plustek OpticFilm 8100
SilverFast Product: SE Plus

Re: SilverFast 8 SE Plus starting error

Postby Goldi » Thu Mar 09, 2017 4:55 pm

I have the same error and it happened in the same conditions : I was able to use my plustek 8100 scanner with silverFast for a few hours before the program aborted. Starting from there I haven't been able to used it despite the different re-installs I tried of both the scanner drivers (from the disk and from the Plustek site) and of SE Plus software.
I use the product on a newly bought Windows10 PC, and do not understand what means 'deactivate QuickScan', since the only possibility I have found is to uninstall it, but I don't find it in the 'Programs and Features' list ?!?
Can you please help me have the environment work again ?
Thanks in advance

User avatar
LSI_Ketelhohn
LSI Staff
LSI Staff
Posts: 4283
Joined: Wed May 28, 2008 11:19 am
Scanner: all
Location: Kiel, Germany
Contact:

Re: SilverFast 8 SE Plus starting error

Postby LSI_Ketelhohn » Mon Mar 13, 2017 11:59 am

Dear User,

The QuickScan tool is shown in the Windows task bar. It is a little icon that looks like a piece of filmstrip. The icon should not have a red cross in it as that would indicate an issue between the driver and scanner. A right-click on the icon allows you to disable it.

Kind regards,
Arne


Return to “Plustek”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests