Some Silverfast 8 problems/suggestions

Express and discuss your wish for a new feature in SilverFast

Moderator: LSI_Moeller


BigDaz
Visitor
Posts: 5
Joined: Wed Jun 24, 2009 10:02 am
Scanner: Epson 10000xl
SilverFast Product: Ai
Location: UK

Some Silverfast 8 problems/suggestions

Postby BigDaz » Mon May 20, 2013 10:27 am

I have to say I'm finding SF8 a lot more complex than it needs to be overall.
Generally I'd like to set the program up once and for all, it seems to have a tendency to keep resetting itself to factory defaults which then need changing. For example I never use autofocus and would like it set to off permanently, unless I specifically turn it on. But If I delete all frames to start a new job, autofocus is on by default.
I'd really like the program to just be permanently in batch scan mode too.

There's just a general lack of options to customise things which is disappointing.
I'd like to be able to change the colour of both selected and unselected frames. By default an unselected frame is grey, which on a greyscale image and white background is hard to see.
I'd like to be able to reassign keyboard shortcuts. In particular Delete Frame to the Delete key like Silverfast 6.
In Batch scan I can't add a minus "-" to a filename.

In scan dimensions I'd like to add my own presets, namely 266dpi which is what we usually use. I can't see an option for this.
When descreening an image, the 1:1 preview scans the image at 600dpi. This overrides what you specified in the scan dimensions without telling you.
If you don't exit the preview, the final scan is then carried out at 600dpi. Basically I'd like the image to be scanned at what I specified, not have it altered like this.

User avatar
LSI_Ketelhohn
LSI Staff
LSI Staff
Posts: 4283
Joined: Wed May 28, 2008 11:19 am
Scanner: all
Location: Kiel, Germany
Contact:

Re: Some Silverfast 8 problems/suggestions

Postby LSI_Ketelhohn » Thu May 30, 2013 10:26 am

Dear customer,

In SilverFast Ai Studio you can save frame settings in the frame menu.

These saved settings can then be set as defaults in the preferences' general tab.

The issue regarding the file name has been confirmed and was already forwarded to our developers.
It will be fixed in a future update.

kind regards,
Arne Ketelhohn.

BigDaz
Visitor
Posts: 5
Joined: Wed Jun 24, 2009 10:02 am
Scanner: Epson 10000xl
SilverFast Product: Ai
Location: UK

Re: Some Silverfast 8 problems/suggestions

Postby BigDaz » Tue Jun 04, 2013 1:00 pm

OK, thanks. I've set up my defaults which is good. I can have 2 setups, one for reflective, one for transparency.
It it possible to go further and separate defaults for colour and greyscale?

Because Silverfast 8 can multitask, I no longer have any need to create multiple frames. I used to use batch mode with Silverfast 6 but that's redundant now.
So the way I'd like to work is like this-

Preview
Move frame to picture
Set up any corrections necessary
Scan
Then while that's scanning, move the same frame to the next picture and repeat the procedure.

This is quick and convenient. I can just keep going indefinitely, without ever having to delete frames or reset anything.
But because I'm using the same frame every time, every scan is given the same name.
It would be good if I could have the indexing system from batch mode, while scanning in normal mode like this.


Return to “New features wishlist”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests