DS Elite 5400 II: Format problems since last update

All the problems with Minolta film scanners

MaNi
Visitor
Posts: 6
Joined: Tue Jul 24, 2007 9:40 am
Location: Germany

DS Elite 5400 II: Format problems since last update

Postby MaNi » Tue Jul 24, 2007 9:49 am

Ever since we updated our Ai Studio to Version 6.5.1r1 we have a problem scanning landscape formats. If we rotate the prescan picture to see a landscape format in the right position/alignment, the real scan when openend will have the sides of the motif cut off. The Scan IS in landscape format, just the motif isn't, it's portrait format with the upper and lower part missing, as if I had put the slide wrongly into the tray, just I haven't. If I leave the prescan in portrait format, everything is fine with the scan, but it's pretty uncomfortable to judge a motif that should really be in landscape format. What can cause this problem?

Best regards, MaNi

LSI_Heidorn
SilverFast Expert
SilverFast Expert
Posts: 435
Joined: Fri Jan 18, 2002 1:00 am
Location: Germany

Postby LSI_Heidorn » Tue Jul 24, 2007 10:07 am

Dear MaNi,
hmm, if the sides of the final scan are cut off, is the image "stretched" horizontally, or is the resulting image size smaller then the one you set in SilverFast ?

Greetings,

Nils Heidorn

MaNi
Visitor
Posts: 6
Joined: Tue Jul 24, 2007 9:40 am
Location: Germany

Postby MaNi » Tue Jul 24, 2007 10:14 am

This is what it looks like:
Image

This is what it should look lile:
Image

The problem only occurs using the SF Launcher it seems, if I start SilverFast via Photoshop, it works but due to different problems we never work that way, we normally always use the launcher.

Regards, MaNi

LSI_Heidorn
SilverFast Expert
SilverFast Expert
Posts: 435
Joined: Fri Jan 18, 2002 1:00 am
Location: Germany

Postby LSI_Heidorn » Tue Jul 24, 2007 10:50 am

Dear MaNi,
now this is definately a Bug we have to look into !
Could you tell me which image format ( tif / jpg / ... ) you are writing with which bit depth ( 24 or 48 ) ?

Could you try to delete your Preferences and try again ?
( start the launcher and *immediately press & hold the CTRL Button, the launcher should show its dialog, now select the menu File -> Preferences-> SF Service Dialog, now press the start button, in the upcoming service dialog choose to delete preferences ( you'll lose all your settings !!! ))
and try scanning the same image...

Greetings,

Nils Heidorn

MaNi
Visitor
Posts: 6
Joined: Tue Jul 24, 2007 9:40 am
Location: Germany

Postby MaNi » Tue Jul 24, 2007 11:03 am

Hello and sorry ... it is not a bug ... just my own mistake.

After the recent update to 6.5.1r1 the rotation in the densitometre was - for some unknown reasons - active and different from the prescan rotation. I didn't even know this function existed, since we have never rotated an image via the densitometer so far. Customer support just told me to check this (the tiny orange triangles) and now that I have deactivated the different rotation there, everything is just fine!!

Thanks a lot for your quick help and also thanks to the tech support for helping to solve this problem so fast!!

Regards, MaNi

LSI_Heidorn
SilverFast Expert
SilverFast Expert
Posts: 435
Joined: Fri Jan 18, 2002 1:00 am
Location: Germany

Postby LSI_Heidorn » Tue Jul 24, 2007 11:05 am

Dear MaNi,

this *was* a Bug that previous version introduced, because even if rotated in the Densi it should work just fine.
The Bug was carried through to your 651r1 Version by the Preferences file, so you could have solved it by deleting the Prefs as well !

Glad it is solved, Greetings:

Nils Heidorn


Return to “Minolta”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests