Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

All the problems with Minolta film scanners

User avatar
LSI_Ketelhohn
LSI Staff
LSI Staff
Posts: 4265
Joined: Wed May 28, 2008 11:19 am
Scanner: all
Location: Kiel, Germany
Contact:

Re: Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

Postby LSI_Ketelhohn » Thu Oct 23, 2014 10:09 am

Dear Joseph,

Unfortunately we still can not offer a newer version for this device yet.

Kind regards,
Arne Ketelhohn

jparenas7107
Visitor
Posts: 4
Joined: Sun Feb 16, 2014 10:43 pm
Scanner: Minolta DIMAGE Scan Elite II
SilverFast Product: Ai Studio
SilverFast Version: 6.6

Re: Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

Postby jparenas7107 » Sat Nov 15, 2014 12:44 am

LSI_Ketelhohn wrote:Dear Joseph,

Unfortunately we still can not offer a newer version for this device yet.

Kind regards,
Arne Ketelhohn


Hi Arne,

Does LaserSoft still have plans of pursuing the development of Silverfast 8 for the Minolta 5400 II?

Kind regards,

Joseph

User avatar
LSI_Ketelhohn
LSI Staff
LSI Staff
Posts: 4265
Joined: Wed May 28, 2008 11:19 am
Scanner: all
Location: Kiel, Germany
Contact:

Re: Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

Postby LSI_Ketelhohn » Thu Nov 20, 2014 5:51 pm

Dear Joseph,

I am sorry I do not have any more precise information on this matter at the moment.

Kind regards,
Arne Ketelhohn.

TheAudioDoc
SilverFast User
SilverFast User
Posts: 25
Joined: Tue Oct 16, 2007 9:17 pm
Location: Utah

Re: Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

Postby TheAudioDoc » Thu Dec 18, 2014 10:03 pm

Any updates? Even an update of 6.6 allowing it to run in OSX Yosemite would be nice or Win 8.1. As I mentioned in a previous post I was able to install SF 6.6 in Windows 8.1 using the methods described in earlier posts. I can scan one frame, but upon completion of scanning, SF 6.6 locks up. Seems like an issue that a software engineer might be able to solve.

In the meantime I can still boot to Windows XP and my 5400II with SF 6.6 scans flawlessly. In just takes time to reboot and Win XP 32 bit runs slower that Win 8.1 64bit on the same machine. My laptop is a Macbook Pro running Yosemite.

The Minolta 5400II is a super film scanner and it would be so nice to be able to work with it in a more modern up-to-date environment.

Regards,

Kelly

User avatar
LSI_Ketelhohn
LSI Staff
LSI Staff
Posts: 4265
Joined: Wed May 28, 2008 11:19 am
Scanner: all
Location: Kiel, Germany
Contact:

Re: Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

Postby LSI_Ketelhohn » Mon Dec 29, 2014 1:50 pm

Dear Kelly,

No, unfortunately there is no new information available on this matter.

Kind regards,
Arne Ketelhohn.

scarbantia
Visitor
Posts: 2
Joined: Mon Nov 06, 2017 3:28 pm
Scanner: Minolta Dimage Scan Elite 5400
SilverFast Product: Ai Studio

Re: Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

Postby scarbantia » Sat Jan 06, 2018 11:54 pm

Dear Developers!

Thank you the Silverfast 8.8 for Minolta 5400! I'm so grateful for that. (I tried the Silverfast 6.6 in XP mode, but it had a lot of bug and it was slow.)
The new version is very good, it is faster, better, and much more stable. It has absolutely no banding in the dark area. But... I have a serious problem at negative scanning. (I compared with ver. 6.6, and it is always okay.) See these images:

(empty negative)
Silverfast 6.6 default:
SF6_6_neganoise_net.jpg
SF6_6_neganoise_net.jpg (571.38 KiB) Viewed 102 times


Silverfast 6.6, high contrast, and extreme tonal curve values:
SF6_6_neganoise2_net.jpg
SF6_6_neganoise2_net.jpg (797.28 KiB) Viewed 102 times


Silverfast 8.8 default:
SF8_negative_net.jpg
SF8_negative_net.jpg (816.88 KiB) Viewed 102 times


Every picture has a reddish mist on the edges.
This problem persist on every negative scanning. (reversal film is okay)í

Can you help me?
Thanks!

Levente

scarbantia
Visitor
Posts: 2
Joined: Mon Nov 06, 2017 3:28 pm
Scanner: Minolta Dimage Scan Elite 5400
SilverFast Product: Ai Studio

Re: Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

Postby scarbantia » Sat Jan 06, 2018 11:58 pm

And here is two more real world example:

SF 6.6 Ai Studio
SF6_6_neganoise4_net.jpg
SF6_6_neganoise4_net.jpg (764.47 KiB) Viewed 102 times


SF 8.8 Ai Studio
SF8_negative_test_portra160_net.jpg
SF8_negative_test_portra160_net.jpg (768.59 KiB) Viewed 102 times

User avatar
LSI_Ketelhohn
LSI Staff
LSI Staff
Posts: 4265
Joined: Wed May 28, 2008 11:19 am
Scanner: all
Location: Kiel, Germany
Contact:

Re: Silverfast 8 for Minolta 5400 and 5400II

Postby LSI_Ketelhohn » Fri Jan 12, 2018 2:36 pm

Dear user,

This occurs with a few devices. The manufacturer compensated this behavior for the affected devices directly in their driver. When our developers rewrote the driver to make it available on modern operating systems this feature, unfortunately, was not documented anywhere. We are still trying to find a way to activate the necessary function.

Kind regards
Arne


Return to “Minolta”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest